Ένα flan (ή μήπως clafoutis;) με κορόμηλα. Όνειρο!

Αυτή τη φορά το γλυκό μας δεν είναι “με κλεμμένα”. Όχι ότι έχασα το …χούι, απλά φέτος ο κήπος μας έβγαλε τόσα πολλά κορόμηλα που δεν χρειάσθηκε να …ξενοκοιτάξω.Όταν έφτιαξα το γλυκό για τη γιορτή της γυναίκας μου, εκείνη υπέθεσε ότι το είχα αγοράσει από τον Paul, το γνωστό ζαχαροπλαστείο, με μαγαζιά σε διάφορα μέρη της Αθήνας. Είχε κάτι το …”γαλλοπρεπές” είναι αλήθεια, και αυτό εξηγεί γιατί εγώ από τη μεριά μου το βρήκα μάλλον έξω από τα γούστα μου.Εσείς εάν θέλετε, μπορείτε να το δοκιμάσετε και να μου πείτε ποιόν δικαιώνετε..
Λίγα μυστικά ακόμα
Βρίσκω τα 150 γραμμάρια ζάχαρης μάλλον υπερβολικά. Ακόμη και τα 100, εδώ που τα λέμε… Αλλά αυτό είναι θέμα γούστου. Εγώ λοιπόν, χρησιμοποίησα μόνο 100 γραμμάρια (τα μισά από τα οποία ήταν καστανή ζάχαρη, εκεί οφείλεται και το σκούρο (και όχι λευκό) χρώμα των κτυπημένων αυγών με τη ζάχαρη). Ειλικρινά, και δεν βρήκα να του λείπει του γλυκού η ζάχαρη. Εάν μάλιστα τα κορόμηλα είναι πολύ ώριμα (άρα και γλυκά) σκέπτομαι ότι θα μπορούσε η ποσότητα της ζάχαρης να είναι ακόμη πιο μικρή (ακόμη και στα 80 γραμμάρια ίσως).Επίσης, έχω την εντύπωση ότι είναι λίγο πιο στεγνό απ’ ότι ένα παραδοσιακό flan, χωρίς όμως να είναι με τίποτα στεγνό. Δοκιμάστε το και πείτε μου πως θα το λέγατε.Μία ωραία παραλλαγή είναι να κάνετε το γλυκό με βερύκκοκα, όχι μόνο με φρέσκα (ό,τι πρέπει αυτήν την εποχή) αλλά και αποξηραμένα, που θα τα μουλιάσετε για κάποια ώρα μέσα σε …πράσινο τσάι.Τόσο το flan όσο και το clafoutis έχουν τη δική τους φόρμα που τα ετοιμάζουμε. Στρογγυλή και κάπως βαθιά (όχι για τάρτες, δηλαδή).
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα.
-
2
Πλένουμε τα κορόμηλα,
-
3
Τα κόβουμε στη μέση (ή και σε μικρότερα κομμάτια), αφαιρούμε τα κουκούτσια
-
4
Και με αυτά καλύπτουμε τον πάτο της φόρμας. Διαστάσεις φόρμας γύρω στα 20 εκατοστά διάμετρο. (στις φωτογραφίες φαίνεται μία μεγαλύτερη φόρμα (24 εκατ.), αλλά και οι ποσότητες που χρησιμοποίησα ήταν μεγαλύτερες (κατά μιάμιση φορά)
-
5
Κτυπούμε τα αυγά με τη ζάχαρη για μερικά λεπτά, να ασπρίσουν και να διπλασιάσουν σχεδόν τον όγκο τους. Μην περιμένετε να δείτε κάποια αφράτη κρέμα, η ποσότητα των υγρών είναι μεγάλη, της ζάχαρης μικρή και έτσι το αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα ρευστό, όχι κρεμώδες.
-
6
Προσθέτουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο). Το μείγμα κάπως σφίγγει, αλλά μέχρι το σημείο να είναι κρεμώδες, όχι περισσότερο. Εδώ θα προσθέσουμε και τις βανίλιες, εφ’ όσον αποφασίσουμε να βάλουμε. Κάντε το, δίνουν υπέροχο άρωμα!
-
7
Προσθέτουμε και το γάλα (καλύτερα –αν και όχι απαραίτητα– λίγο χλιαρό).
-
8
Σε αυτή τη φάση θα προσθέσετε και το σφηνάκι (άντε και λίγο παραπάνω) ρούμι ή κονιάκ, έχοντας φροντίσει, βέβαια, να αφαιρέσετε αντίστοιχα από την ποσότητα του γάλακτος. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα μείγμα λείο (και πάλι αρκετά ρευστό).
-
9
Αφήνουμε το μείγμα να “σταθεί” για 1 ώρα (ή και περισσότερο, ακόμη και ολόκληρο το βράδυ εάν ετοιμάζετε το γλυκό για την επομένη). Με τον τρόπο αυτό τα υλικά θα...“εκφρασθούν” καλύτερα στην τελική υφή του γλυκού, κάνοντάς την πιο σφικτή, παραμένοντας πάντα κρεμώδης.
-
10
Το αδειάζουμε στη φόρμα, πάνω από τα κορόμηλα. Το μείγμα, έτσι ρευστό που είναι θα απλωθεί και θα καλύψει τη φόρμα, πρέπει μόνο να δώσουμε λίγο προσοχή να εξακολουθήσουν τα φρούτα να είναι απλωμένα σε όλη την επιφάνεια του πάτου της φόρμας και να μη συγκεντρωθούν σε μία περιοχή επειδή θα χύσετε πάνω τους την κρέμα.
-
11
Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο, τον οποίο έχουμε ήδη προθερμάνει στους 175 βαθμούς (λειτουργία αέρα). Φροντίστε να έχει πιάσει ο φούρνος σας αυτή τη θερμοκρασία ήδη από κάποια ώρα πριν, ώστε να παραμένει σχετικά σταθερή όταν θα βάλετε μέσα το γλυκό.
-
12
Ψήνουμε για περίπου 45 με 50 λεπτά (εξαρτάται από τον κάθε φούρνο, τα έχουμε πει αυτά, στο δικό μας πήρε 50’).
-
13
Το “flan κορόμηλου” πρέπει να έχει αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα επιφανειακά. Αφού κρυώσει, η ζύμη θα παραμένει κρεμώδης, σαν αρκετά σφικτό γαλακτομπούρεκο και τα φρούτα θα διακρίνονται στο κάτω μέρος, στη βάση του. Κάτι σαν τη φωτογραφία δίπλα που ΔΕΝ είναι δική μου... Είναι από ένα πολύ καλό γαλλικό site, το “750g.com”(http//www.750g.com/flan-au-pruneaux-r697.htm), απ’ όπου και η συνταγή του flan.
-
14
…διότι στο δικό μας γλυκό τα φρούτα δεν έμειναν στον πάτο αλλά ανέβηκαν –και παρέμειναν μέχρι το τέλος– στην επιφάνεια. Δεν γνωρίζω πως και γιατί, το αποτέλεσμα όμως έμοιαζε με …αναποδογυρισμένο flan. Ή, καλύτερα, με clafoutis, όπου τα φρούτα παραμένουν στην επιφάνεια. Η υφή πάντως ήταν η σωστή, γαλακτώδης αλλά σταθερή.
-
15
Το flan τρώγεται χλιαρό. Αφήστε το λοιπόν να χλιαρύνει πάνω σε μία σχάρα και κατόπιν το κόβετε και το σερβίρετε σε κομμάτια.
Σχόλια