Πιροσκί από την Τασκένδη

Η θεία Τασία έζησε στην Τασκένδη μια ολόκληρη ζωή, επιστρέφοντας έφερε στις αποσκευές της και αυτή την συνταγή για πιροσκί.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η γέμιση μπορεί να είναι ό,τι τραβάει η όρεξή μας. Παραδοσιακά βάζουν και συκωτάκια ψιλοκομμένα και ελαφρώς σωταρισμένα. Η θεία Τασία επιμένει πως το μυστικό της νοστιμιάς στη γέμιση είναι να σωτάρουμε το κρεμμύδι. Καλή επιτυχία.
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Έτοιμάζουμε την μαγιά, σε ένα τάπερ βάζουμε την μαγιά με λίγο αλέυρι και λίγο νερό απο την βρύση και φτιάχνουμε ένα χυλό. Βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε ως να φουσκώσει.
-
2
Μόλις γίνει η μαγιά, ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό.
-
3
Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό.
-
4
Ανακατεύουμε όλα τα υγρά, αλάτι και ζάχαρη και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά. Πρέπει να πάρουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
-
5
Αφήνουμε γύρω στα 30-40 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
-
6
Αν αποφασίσουμε να τα κάνουμε ψητά ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία. Ανοίγουμε μικρά πολύ λεπτά φυλλαράκια και χωρίζουμε σε τρίγωνα (4 κάθε φύλλο).
-
7
Βάζουμε την γέμιση στην φαρδιά μεριά του φύλλου, διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σαν κρουασάν.
-
8
Τοποθετούμε σε ελαφρώς βουτυρωνένο ταψί.
-
9
Όταν φτιάξουμε όλα τα πισροσκάκια - κρουασάν λιώνουμε τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού πάνω σε κάθε ένα. Το ταψί μας θα θυμίζει λίγο σούπα, αλλά δεν χάνουμε το κουράγιο μας, όλη αυτή τη μαργαρίνη θα την απορροφήσει η ζύμη μας κατά το ψήσιμο.
-
10
Ψήνουμε στους 200oC στο πάνω κάτω ως να χρυσίσουν, περίπου 30 λεπτά.
-
11
Αν αποφασίσουμε να τηγανίσουμε παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος καρυδιού την ανοίγουμε σε δίσκο και στη μέση βάζουμε την γέμιση.
-
12
Τυλίγουμε καλά και τηγανίζουμε σε μέτρια ένταση (διαβάθμιση 1-9 στο 6)σε μπόλικο ελαιόλαδο ως να χρυσίσουν.
-
13
Μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας.
-
14
Για την γέμιση της πατάτας, βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Σε ενά τηγάνι σωτάρουμε ελαφρώς ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι ως να χρυσίσει. Το προσθέτουμε στις πατάτες. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνιθο, αλάτι και πιπέρι.
-
15
Για την γέμιση του κιμά, σωτάρουμε ένα κρεμμύδι ως να χρυσίσει. Το προσθέτουμε στον κιμά.Προσθέτουμε και αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε όπως όταν κάνουμε κεφτεδάκια. Βάζουμε τον κιμά ωμό μέσα στα πιροσκί.
-
16
Για την γέμιση τυριών, αναμιγνύουμε τα τυριά, όλα ή κάποια ή ένα και τα βάζουμε στη ζύμη.
Σχόλια (3)